Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Příprava a charakterizace polyvinylalkohol/kyselina mléčná směsného polymerního filmu | cs |
dc.title | Preparation and characterization of poly (vinyl alcohol)/lactic acid compounded polymeric films | en |
dc.contributor.author | Sedlařík, Vladimír | |
dc.contributor.author | Saha, Nabanita | |
dc.contributor.author | Kuřitka, Ivo | |
dc.contributor.author | Sáha, Petr | |
dc.relation.ispartof | International Journal of Polymer Analysis and Characterization | |
dc.identifier.issn | 1023-666X Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR | |
dc.date.issued | 2006 | |
utb.relation.volume | 11 | |
utb.relation.issue | 4 | |
dc.citation.spage | 253 | |
dc.citation.epage | 270 | |
dc.type | article | |
dc.language.iso | en | |
dc.publisher | Taylor and Francis | en |
dc.identifier.doi | 10.1080/10236660600750190 | |
dc.relation.uri | http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10236660600750190 | |
dc.subject | polyvinylalkohol | cs |
dc.subject | kyselina mléčná | cs |
dc.subject | bakteriostatický | cs |
dc.subject | biodegradabilní | cs |
dc.subject | směs | cs |
dc.subject | poly(vinylalcohol) | en |
dc.subject | lactic acid | en |
dc.subject | bacteriostatic | en |
dc.subject | biodegradable | en |
dc.subject | compound | en |
dc.description.abstract | Polyvinylalkohol a kyselina mléčná byli použity na přípravu nového biologicky rozložitelného filmu s antibakteriálním účinkem proti některým patogenním bakteriálním kmenům. Vedle testování bioaktivity, vzorky byly charakterizovný pomocí tahových zkoušek, DSC a FTIR-ATR. Byla stanovena optimální koncentrace modifikátoru z hlediska antibakteriální aktivity. | cs |
dc.description.abstract | Poly(vinyl alcohol) and lactic acid were used for preparation of a new biodegradable polymeric films with antibacterial activity agains some pathogenic bacterial species. Beside testing of bioactivity, the samples were characterized by using of tensile tests, DSC and FTIR-ATR. The optimal concentration of modifier was determined from the antibacterial effect point of view. | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1000623 | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28110/06:63504656 | |
utb.identifier.obdid | 14554981 | |
utb.identifier.scopus | 2-s2.0-33745177757 | |
utb.identifier.wok | 000238192100001 | |
utb.source | j-riv | |
utb.contributor.internalauthor | Sedlařík, Vladimír | |
utb.contributor.internalauthor | Saha, Nabanita | |
utb.contributor.internalauthor | Kuřitka, Ivo | |
utb.contributor.internalauthor | Sáha, Petr |