Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Biologická rozložitelnost polyvinylalkoholu půdními mikroorganismy | cs |
dc.title | Biodegradation of polyvinyl alcohol by soil microorganisms | en |
dc.contributor.author | Dřímal, Pavel | |
dc.contributor.author | Hoffmann, Jaromír | |
dc.contributor.author | Růžička, Jan | |
dc.relation.ispartof | Plasty a kaučuk | |
dc.identifier.issn | 0322-7340 Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR | |
dc.date.issued | 2007 | |
utb.relation.volume | 44 | |
utb.relation.issue | 3-4 | |
dc.citation.spage | 79 | |
dc.citation.epage | 84 | |
dc.type | article | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB), Fakulta technologická | cs |
dc.subject | polyvinylalkohol | cs |
dc.subject | půda | cs |
dc.subject | biodegradace | cs |
dc.subject | bakterie | cs |
dc.subject | Polyvinylalcohol | en |
dc.subject | Soil | en |
dc.subject | Biodegradation | en |
dc.subject | Bacteria | en |
dc.description.abstract | V této práci byla sledována biorozložitelnost PVA půdním směsným mikrobiálním společenstvem. Byla potvrzena velmi omezená schopnost půdních mikroorganismů rozkládat čistý PVA (cca 10% rozklad během 300 hodin) a bylo prokázáno, že se jedná především o odstraňování zbytkových acetátových skupin, neboť vzorky PVA s vyšším zastoupením těchto skupin poskytovaly odpovídající vyšší hodnoty biologických spotřeb kyslíku. Dále bylo v práci prokázáno, že ani dlouhodobý kontakt půdního inokula s PVA (adaptace v rozsahu 50 dnů) nevedl ke zlepšení biodegradability; došlo jen ke zkrácení lagové fáze a nepodstatnému zvýšení stupně rozkladu (na cca 13 %). Přídavek vybraných sekundárních alkoholů do směsi PVA+PQQ však měl pozitivní vliv na rozklad polymeru; byl zaznamenán nárůst procenta biodegradace z původních 10 % na cca 33 % během 300 hodin testu, pravděpodobně díky indukci mikrobiálních enzymů typu oxidas sekundárních alkoholů. | cs |
dc.description.abstract | In this study the PVA biodegradation using soil mixed microbial consortium was studied. A very limited capability of soil microorganisms (involved in soil extract) to PVA biodegradation was confirmed (approx. 10 % during 300 hours). It was proved that the degradation level was done by the removal of residual acetyl units only, because the PVA samples with higher portions of these units revealed correspondingly higher values of biological oxygen demands. Further tests showed that long-term contact of soil microflora with PVA (up to 50 days of acclimation) did not improve the PVA biodegradation | en |
dc.description.abstract | lag phase shortening and insignificantly higher biodegradation (approx. 13 %) were achieved only. However, the addition of selected secondary alcohols together with pyrroloquinoline quinone lead to interestingly higher polymer biodegradation (33 % during 300 hours), probably due to the induction of microbial secondary alcohol oxidases. | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1000686 | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28110/07:63505114 | |
utb.identifier.obdid | 15553001 | |
utb.source | j-riv | |
utb.contributor.internalauthor | Dřímal, Pavel | |
utb.contributor.internalauthor | Hoffmann, Jaromír | |
utb.contributor.internalauthor | Růžička, Jan |