Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Biodegradabilní obalové materiály z hydrolysátu odpadního kolagenu | cs |
dc.title | Biodegradable packing materials from hydrolysates of collagen waste proteins | en |
dc.contributor.author | Mokrejš, Pavel | |
dc.contributor.author | Kolomazník, Karel | |
dc.contributor.author | Langmaier, Ferdinand | |
dc.contributor.author | Mládek, Milan | |
dc.relation.ispartof | Waste Management | |
dc.identifier.issn | 0956-053X Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR | |
dc.date.issued | 2008 | |
utb.relation.volume | 28 | |
utb.relation.issue | 3 | |
dc.citation.spage | 549 | |
dc.citation.epage | 556 | |
dc.type | article | |
dc.language.iso | en | |
dc.publisher | Pergamon Elsevier Science Ltd. | en |
dc.identifier.doi | 10.1016/j.wasman.2007.02.003 | |
dc.relation.uri | https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956053X07000475 | |
dc.subject | obalové materiály | cs |
dc.subject | biodegradabilita | cs |
dc.subject | hydrolysáty | cs |
dc.subject | hydrogely | cs |
dc.subject | packing materials | en |
dc.subject | biodegradable | en |
dc.subject | hydrolysates | en |
dc.subject | hydrogels | en |
dc.description.abstract | Hydrolysáty získané enzymovou hydrolýsou z odpadních kolagenních proteinů (H) z výrob masného a kožedělného průmyslu o střední molekulové hmotnosti 20 až 30 kDa reakcí s dialdehydem škrobu (DAS) produkují hydrogelů, jež je možné použít jako biodegradabilní (a potenciálně jedlé) obalové materiály v potravinářství, v kosmetice a ve farmacii. Thermo-reversibilita hydrogelů je závislá na koncentraci hydrolysátu (H) a síťovadla (DAS) v reakční směsi. Při koncentraci hydrolysátu 25 až 30 % (w/w) a dialdehydu škrobu 15 až 20 % (vztaženo na hmotnost hydrolysátu) vznikají thermo-reversibilní gely, které mohou být zpracovány na obalové materiály technikami podobnými při zpracování měkkých želatinových kapslí (SGC). Při překročení limitu 20 % přídavku DAS se připraví hydrogelů, které jsou částečně thermo-reversibilní a dalším zvyšováním přídavku DAS přechází gely na thermo-irreversibilní, při jejichž zpracování na obalové materiály je nutné využít jiných technik. | cs |
dc.description.abstract | Enzymatic hydrolysates of waste collagen proteins (H), from current industrial manufacture (leather, edible meat product casings, etc.) of mean molecular mass 20?30 kDa by a reaction with dialdehyde starch (DAS), produces hydrogels applicable as biodegradable (or even edible) packaging materials for food, cosmetic and pharmaceutical products. Thermo-reversibility of prepared hydrogels is given by concentrations of H and DAS in a reaction mixture. At concentrations of H 25?30% (w/w) and that of DAS 15?20% (related to weight of hydrolysate), thermo-reversible hydrogels arise, which can be processed into packaging materials by a technique similar to that of soft gelatin capsules (SGC). Exceeding the limit of 20% DAS leads to hydrogels that are thermo-reversible only in part, a further increase in DAS concentration then leads to thermo-irreversible gels whose processing into biodegradable packaging materials necessitates employment of other procedures. | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1000849 | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28110/08:63505291!RIV09-MSM-28110___ | |
utb.identifier.obdid | 15554550 | |
utb.identifier.scopus | 2-s2.0-37349125977 | |
utb.identifier.wok | 000253097600011 | |
utb.source | j-riv | |
utb.contributor.internalauthor | Mokrejš, Pavel | |
utb.contributor.internalauthor | Kolomazník, Karel | |
utb.contributor.internalauthor | Langmaier, Ferdinand | |
utb.contributor.internalauthor | Mládek, Milan |