Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Extraction of collagen and gelatine from meat industry by-products for food and non food uses | en |
dc.contributor.author | Mokrejš, Pavel | |
dc.contributor.author | Langmaier, Ferdinand | |
dc.contributor.author | Mládek, Milan | |
dc.contributor.author | Janáčová, Dagmar | |
dc.contributor.author | Kolomazník, Karel | |
dc.contributor.author | Vašek, Vladimír | |
dc.relation.ispartof | Waste Management and Research | |
dc.identifier.issn | 0734-242X Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR | |
dc.date.issued | 2009 | |
utb.relation.volume | 27 | |
utb.relation.issue | 1 | |
dc.citation.spage | 31 | |
dc.citation.epage | 37 | |
dc.type | article | |
dc.language.iso | en | |
dc.publisher | SAGE Publications Ltd. | en |
dc.identifier.doi | 10.1177/0734242X07081483 | |
dc.relation.uri | http://wmr.sagepub.com/content/27/1/31 | |
dc.subject | odpady masného průmyslu | en |
dc.subject | rozpustný kolagen | en |
dc.subject | želatina | en |
dc.subject | kolagenní hydrolysát | en |
dc.subject | extrakce | en |
dc.description.abstract | Krátké šlachy hovězího dobytka, skládající se z relativně čistého kolagenu, byly zbaveny lipolytických látek a nekolagenních bílkovin enzymovým odbouráváním. Zředěnou kyselinou octovou se extrahoval rozpustný kolagen (MN?300 kDa) s výtěžkem přibližně 5 %. Zbytek materiálu byl extrahován vodou a byly navrženy takové podmínky, aby se získala želatina o pevnosti gelu 350-410 oBloom s výtěžkem 55-60 %. Delší extrakční doba, stejně jako zvýšená teplota znamenají nižší kvalitu želatiny. proto byl zbytek po extrakci želatiny zpracován enzymovou hydrolysou na kolagenní hydrolysát (MN?50-100 Da). Hydrolysáty mohou najít uplatnění jako humektanty v kosmetických přípravcích nebo jako surovina pro výrobu povrchově aktivních látek s dobrými dermatologickými vlastnostmi. Navržený extrakční postup, kromě max 7 % podílu tukových látek, neprodukuje žádný další odpad a lze ho označit za ?čistou technologii?. | cs |
dc.description.abstract | Short tendons of slaughtered cattle, consisting of relatively pure collagen, were disposed of lipoid substances and non-collagen proteins by means of commercial enzymatic preparation. Diluted acetic acid was used to separate an acid-soluble collagen (MN?300 kDa) of a yield around 5 %. The residue was extracted with water and extraction conditions were specified to give gelatine of gel rigidity 350-410 oBloom with a yield of 55-60 %. Prolonged extraction time, as well as increased extraction temperature, lead to deteriorated gelatine quality and, therefore, residue after aqueous extraction was processed through enzymatic hydrolysis into a collagen hydrolysate of MN=500?1000 Da. Such hydrolysates can be industrially employed as humectants in cosmetic skin-care preparations or as a secondary industrial raw material for producing surfactants of acylamino-carboxy acid type known for their favourable dermatological effects. The proposed procedure, apart from max 7 % of lipoid substances, produces no further waste so it may be regarded as a ?clean technology?. | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1000977 | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28110/09:63508041!RIV10-MSM-28110___ | |
utb.identifier.obdid | 43859222 | |
utb.identifier.scopus | 2-s2.0-60449088288 | |
utb.identifier.wok | 000263364200005 | |
utb.source | j-riv | |
utb.contributor.internalauthor | Mokrejš, Pavel | |
utb.contributor.internalauthor | Langmaier, Ferdinand | |
utb.contributor.internalauthor | Mládek, Milan | |
utb.contributor.internalauthor | Janáčová, Dagmar | |
utb.contributor.internalauthor | Kolomazník, Karel | |
utb.contributor.internalauthor | Vašek, Vladimír |