Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Thermal study and solubility tests of films based on amaranth flour starch-protein hydrolysate | en |
dc.contributor.author | Mokrejš, Pavel | |
dc.contributor.author | Langmaier, Ferdinand | |
dc.contributor.author | Mládek, Milan | |
dc.contributor.author | Janáčová, Dagmar | |
dc.contributor.author | Kolomazník, Karel | |
dc.contributor.author | Vašek, Vladimír | |
dc.relation.ispartof | Journal of Thermal Analysis and Calorimetry | |
dc.identifier.issn | 1388-6150 Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR | |
dc.date.issued | 2009 | |
utb.relation.volume | 98 | |
utb.relation.issue | 1 | |
dc.citation.spage | 299 | |
dc.citation.epage | 307 | |
dc.type | article | |
dc.language.iso | en | |
dc.publisher | Springer Dordrecht | en |
dc.identifier.doi | 10.1007/s10973-009-0106-4 | |
dc.relation.uri | http://www.springerlink.com/content/r3uv65k362517074/ | |
dc.subject | amaranth flour | en |
dc.subject | biodegradable films | en |
dc.subject | dialdehyde starch | en |
dc.subject | DSC | en |
dc.subject | hydrolysate | en |
dc.subject | solubility test | en |
dc.subject | TGA | en |
dc.subject | thermal exposure | en |
dc.description.abstract | Práce se zabývá vlivem chemické a fysikální modifikace na teplené vlastnosti a rozpustnost filmů založených na škrobo-proteinovém hydrolysátu amarantové mouky. Biodegradabilní a jedlé filmy byly připraveny litím z 25 % (w/w) roztoku hydrolysátu s přídavkem 20 % glycerinu a s různými přídavky dialdehydu škrobu (0, 1 a 5 %). Po tepelné exposici filmů při 65 a 95 °C (doba 6 a 48 hodin) byly studovány termické vlastnosti filmů diferenční skeningovou kalorimetrií a thermogravimetrickou analýsou. Zkoušky rozpustnosti filmů byly provedeny ve vodném prostředí při 25 oC. Chemická a fysikální modifikace filmů výrazně ovlivňuje jejich termické vlastnosti a rozpustnost. | cs |
dc.description.abstract | The study deals with the effect of chemical and physical modifications on thermal properties and solubility properties of films based on amaranth flour starch-protein hydrolysate. Biodegradable and edible films were prepared by casting a 25 % (w/w) solution of hydrolysate containing 20 % glycerol and various additions of dialdehyde starch (0, 1 and 5 %). After thermal exposure of films at 65 and 95 oC (for 6 and 48 hours), thermal properties of films were studied employing differential scanning calorimetry and thermogravimetric analysis. Film solubility tests were performed in an aqueous environment at 25 oC. Chemical and physical modifications of films markedly affect their thermal properties and solubility. | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1000978 | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28110/09:63508042!RIV10-MSM-28110___ | |
utb.identifier.obdid | 43859336 | |
utb.identifier.scopus | 2-s2.0-70350749759 | |
utb.identifier.wok | 000271282000040 | |
utb.source | j-riv | |
utb.contributor.internalauthor | Mokrejš, Pavel | |
utb.contributor.internalauthor | Langmaier, Ferdinand | |
utb.contributor.internalauthor | Mládek, Milan | |
utb.contributor.internalauthor | Janáčová, Dagmar | |
utb.contributor.internalauthor | Kolomazník, Karel | |
utb.contributor.internalauthor | Vašek, Vladimír |