Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Hydrogels of collagen hydrolysate cross-linked with dialdehyde starch | en |
dc.contributor.author | Langmaier, Ferdinand | |
dc.contributor.author | Mládek, Milan | |
dc.contributor.author | Mokrejš, Pavel | |
dc.relation.ispartof | Journal of Thermal Analysis and Calorimetry | |
dc.identifier.issn | 1388-6150 Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR | |
dc.date.issued | 2009 | |
utb.relation.volume | 98 | |
utb.relation.issue | 3 | |
dc.citation.spage | 807 | |
dc.citation.epage | 812 | |
dc.type | article | |
dc.language.iso | en | |
dc.publisher | Springer Dordrecht | en |
dc.identifier.doi | 10.1007/s10973-009-0175-4 | |
dc.relation.uri | http://www.springerlink.com/content/3138121894367636/ | |
dc.subject | biodegradable packing materials | en |
dc.subject | collagen hydrolysate | en |
dc.subject | dialdehyde starch | en |
dc.subject | hydrogels | en |
dc.description.abstract | Zpracování hydrogelů kolagenního hydrolysátu (H) zesíťovaného dialdehydem škrobu (DAS) máčením či litím na biodegradabilní materiály pro různé aplikace, je komplikováno jejich význačnou tendencí ke stárnutí. Po 1 hodinovém působení při teplotě 60?90 oC se množství sorbované vody v hydrogelu sníží o přibližně 12 %; závislost rozsahu tohoto poklesu na teplotě (v uvedeném intervalu) nebyla pozorována. Vliv tepelného působení na dobu desintegrace gelu ve vodě při pH 4,8?7,4 nebyl zaznamenán; stejně tomu bylo při přechodu gel ? sol. Lze tedy konstatovat, že stárnutí gelu je způsobeno zvyšujícím se rozsahem tvorby sítě meziřetězcovými H-můstky na čase. Uvedený teplotní interval je dostačující pro zpracování hydrogelů technologiemi běžně používanými při zpracování synthetických plastů (lisování, vstřikování). | cs |
dc.description.abstract | Processing hydrogels of collagen hydrolysate (H) cross-linked with dialdehyde starch (DAS) by dipping or casting into biodegradable materials for various applications, is complicated by their marked tendency to aging. One-hour action by temperatures at 60?90 oC reduces sorbed water content in hydrogels by approx. 12 % | en |
dc.description.abstract | dependence of the extent of this reduction on temperature (within the mentioned range) was not detected. Effect of thermal action on duration of their disintegration in an aqueous medium and on its pH (within limits 4.8?7.4) was not found either, neither on their gel ? sol transition temperature. This supports the view that aging is caused by time-dependent increasing network density of inter-chain hydrogen cross-links. The given temperature interval is satisfactory for processing hydrogels through technologies currently used in processing synthetic plastics (compression molding, injection molding). | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1000979 | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28110/09:63508043!RIV10-MSM-28110___ | |
utb.identifier.obdid | 43859337 | |
utb.identifier.scopus | 2-s2.0-75149171377 | |
utb.identifier.wok | 000272800700030 | |
utb.source | j-riv | |
utb.contributor.internalauthor | Langmaier, Ferdinand | |
utb.contributor.internalauthor | Mládek, Milan | |
utb.contributor.internalauthor | Mokrejš, Pavel |