Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Characterization of low-molecular weight collagen hydrolysates prepared by combination of enzymatic and acid hydrolysis | en |
dc.contributor.author | Kašpárková, Věra | |
dc.contributor.author | Kolomazník, Karel | |
dc.contributor.author | Burketová, Lenka | |
dc.contributor.author | Šašek, Vladimír | |
dc.contributor.author | Šimek, Lubomír | |
dc.relation.ispartof | Journal of American Leather Chemists Association | |
dc.identifier.issn | 0002-9726 Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR | |
dc.date.issued | 2009 | |
utb.relation.volume | 104 | |
utb.relation.issue | 2 | |
dc.citation.spage | 46 | |
dc.citation.epage | 51 | |
dc.type | article | |
dc.language.iso | en | |
dc.publisher | American Leather Chemists Association (ALCA) | en |
dc.subject | kolagen | cs |
dc.subject | hydrolyzáty | cs |
dc.subject | gelová permeační chromatografie | cs |
dc.subject | collagen | en |
dc.subject | hydrolyzates | en |
dc.subject | gel permeation chromatography | en |
dc.description.abstract | Byla provedena hydrolýza komerčně dostupného hydrolyzátu postružin Hykol-E. Cílem práce bylo připravit nízkomolekulární produkt (Mw < 5000 g.mol-1), který by mohl být použit jako rostlinný biostimulátor. Průběh hydrolýzy byl sledován prostřednictvím změn molární hmotnosti (MW) a distribuce molárních hmotností (MWD) stanovených metodou gelové permeační chromatografie. Studie prokázala, že MW a MWD hydrolyzátu jsou ovlivněny volbou typu kyseliny použité k hydrolýze, její koncentrací a dobou působení. Kombinací enzymatické a kyselé hydrolýzy je možné připravit hydrolyzát s předem definovanými vlastnostmi, vyhovujícími určenému účelu použití. | cs |
dc.description.abstract | Formic, phosphoric and nitric acids were used for hydrolysis of the commercially available hydrolysis product of chrome shavings Hykol-E. The aim of the work was to prepare low-molecular weight product (Mw < 5000 g.mol-1) to be used as the plant biostimulator. Course of hydrolysis was monitored by following the changes of molecular weight (MW) and molecular weight distribution (MWD) determined by gel permeation chromatography (GPC). The study demonstrated that MW and MWD of hydrolysates are influenced by the choice of hydrolysing acid, its concentration as well as by the time of acid treatment. Using the combination of enzymatic and acid hydrolysis, it is possible to prepare products with the tailor-made, pre-defined molecular weight fitting the intended use. | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1001014 | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28110/09:63508142!RIV10-MZE-28110___ | |
utb.identifier.obdid | 43860971 | |
utb.identifier.scopus | 2-s2.0-62349095589 | |
utb.identifier.wok | 000263443100002 | |
utb.source | j-riv | |
dc.description.sponsorship | Research project of the Ministry of Agriculture [MZe: QH 72117]; Ministry of Education, Youth and Sports of the Czech Republic [MSM 7088352101] | |
utb.contributor.internalauthor | Kašpárková, Věra | |
utb.contributor.internalauthor | Kolomazník, Karel | |
utb.contributor.internalauthor | Šimek, Lubomír |