Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
Název: | Vliv doby a teploty skladování na biologickou hodnotu bílkovin sterilovaných hotových pokrmů |
Autor: | Družbíková, Helena; Buňková, Leona; Hrabě, Jan |
Typ dokumentu: | Recenzovaný odborný článek (Czech) |
Zdrojový dok.: | Výživa a potraviny. 2010, vol. 65, issue 5, p. 114-117 |
ISSN: | 1211-846X (Sherpa/RoMEO, JCR) |
Abstrakt: | Tato práce se zabývala vyhodnocením vlivu podmínek skladování na tři sterilované hotové pokrmy: Vepřové maso s mrkví a bramborem, Pikantní rizoto a Vepřový guláš s těstovinami. Vzorky pokrmů byly skladovány po dobu 18 měsíců při chladírenské (6 ? 2 ?C), pokojové (26 ? 2 ?C) a zátěžové (37 ? 2 ?C) teplotě. Výsledky mikrobiologické analýzy prokázaly zachování obchodní sterility vzorků v průběhu celého experimentu. Během skladovacího pokusu byly sledovány změny aminokyselinového složení vybraných pokrmů. Nejvyšší úbytky celkového množství aminokyselin byly zjištěny ve vzorcích všech pokrmů skladovaných při teplotě 37 ? 2 ?C. U Vepřového masa s mrkví a bramborem klesl celkový obsah aminokyselin přibližně o 16 %, ve Vepřovém guláši s těstovinami byl zjištěn pokles o 13 % a v Pikantním rizotu došlo pouze k 10% snížení celkového množství aminokyselin. Velikost ztrát aminokyselin včetně esenciálních se promítla do nižší biologické hodnoty bílkovin zkoumaných hotových pokrmů stanovené pomocí indexu esenciálních aminokyselin. |
Plný text: | http://www.agronavigator.cz/default.asp?typ=1&val=104592 |
Zobrazit celý záznam |