Publikace UTB
Repozitář publikační činnosti UTB

Solubility of edible films from amaranth flour enzymatic hydrolysate modified with dialdehyde starch

Repozitář DSpace/Manakin

Zobrazit minimální záznam


dc.title Solubility of edible films from amaranth flour enzymatic hydrolysate modified with dialdehyde starch en
dc.contributor.author Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Hrnčiřík, Josef
dc.contributor.author Janáčová, Dagmar
dc.contributor.author Vašek, Vladimír
dc.contributor.author Čermák, Roman
dc.relation.ispartof Asian Journal of Chemistry
dc.identifier.issn 0970-7077 Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR
dc.date.issued 2010
utb.relation.volume 22
utb.relation.issue 3
dc.citation.spage 1982
dc.citation.epage 1992
dc.type article
dc.language.iso en
dc.publisher Chemical Publishing Co. en
dc.subject hydrolysát amarantové mouky cs
dc.subject dialdehyd škrobu cs
dc.subject jedlé filmy cs
dc.subject potravinářské obaly cs
dc.subject test rozpustnosti cs
dc.subject amaranth flour hydrolysate en
dc.subject dialdehyde starch en
dc.subject edible films en
dc.subject food packaging en
dc.subject test of solubility en
dc.description.abstract Cílem práce byla příprava biodegradabilních a jedlých filmů ze škrobo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky a studium vlivu chemické a fysikální modifikace na rozpustnost filmů. Filmy byly připraveny litím z 25 % (w/w) roztoku hydrolysátu s přídavkem 20 % glycerinu a s různými přídavky dialdehydu škrobu (0, 1a 5 %). Po tepelné exposici filmů při 65 a 95 °C (doba 6 a 48 hodin) byly provedeny zkoušky rozpustnosti filmů ve vodě při 6 a 37 oC. Bylo zjištěno, že chemickou a fysikální modifikací filmů lze výrazně měnit jejich rozpustnost ve vodě. Výsledky zkoušek rozpustnosti filmů mohou posloužit při praktickém využití škrobo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky k výrobě biodegradabilních obalových materiálů (filmy, fólie, mikrokapsule) v potravinářství, ve farmacii, v kosmetice či v zemědělství. cs
dc.description.abstract The objective of the work was to prepare biodegradable and edible films based on amaranth flour starch-protein hydrolysate and evaluate the effect of chemical and physical modifications on solubility properties of films. Films were prepared by casting a 14 % (w/w) water solution of hydrolysate containing 20 % (per hydrolysate dry matter) glycerol and 0, 1 or 5 % (per hydrolysate dry matter) additions of dialdehyde starch. After thermal exposure of films at 65 or 95 oC (for 6 or 48 hours) film solubility tests were performed in water at 6 or 37 oC. It was found that chemical modification (added dialdehyde starch) and physical modification (thermal exposure) of films allows to markedly altering their water solubility. Results of water solubility tests can serve to practically utilising starch-protein hydrolysate of amaranth flour for producing biodegradable packaging materials (foils, coatings) to be employed in the food industry, cosmetics or agriculture. en
utb.faculty Faculty of Technology
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/1001156
utb.identifier.rivid RIV/70883521:28110/10:63509396
utb.identifier.obdid 43864279
utb.identifier.scopus 2-s2.0-77956159366
utb.identifier.wok 000274581700049
utb.source j-riv
utb.contributor.internalauthor Mokrejš, Pavel
utb.contributor.internalauthor Hrnčiřík, Josef
utb.contributor.internalauthor Janáčová, Dagmar
utb.contributor.internalauthor Vašek, Vladimír
utb.contributor.internalauthor Čermák, Roman
Find Full text

Soubory tohoto záznamu

Zobrazit minimální záznam