Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Solubility of edible films from amaranth flour enzymatic hydrolysate modified with dialdehyde starch | en |
dc.contributor.author | Mokrejš, Pavel | |
dc.contributor.author | Hrnčiřík, Josef | |
dc.contributor.author | Janáčová, Dagmar | |
dc.contributor.author | Vašek, Vladimír | |
dc.contributor.author | Čermák, Roman | |
dc.relation.ispartof | Asian Journal of Chemistry | |
dc.identifier.issn | 0970-7077 Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR | |
dc.date.issued | 2010 | |
utb.relation.volume | 22 | |
utb.relation.issue | 3 | |
dc.citation.spage | 1982 | |
dc.citation.epage | 1992 | |
dc.type | article | |
dc.language.iso | en | |
dc.publisher | Chemical Publishing Co. | en |
dc.subject | hydrolysát amarantové mouky | cs |
dc.subject | dialdehyd škrobu | cs |
dc.subject | jedlé filmy | cs |
dc.subject | potravinářské obaly | cs |
dc.subject | test rozpustnosti | cs |
dc.subject | amaranth flour hydrolysate | en |
dc.subject | dialdehyde starch | en |
dc.subject | edible films | en |
dc.subject | food packaging | en |
dc.subject | test of solubility | en |
dc.description.abstract | Cílem práce byla příprava biodegradabilních a jedlých filmů ze škrobo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky a studium vlivu chemické a fysikální modifikace na rozpustnost filmů. Filmy byly připraveny litím z 25 % (w/w) roztoku hydrolysátu s přídavkem 20 % glycerinu a s různými přídavky dialdehydu škrobu (0, 1a 5 %). Po tepelné exposici filmů při 65 a 95 °C (doba 6 a 48 hodin) byly provedeny zkoušky rozpustnosti filmů ve vodě při 6 a 37 oC. Bylo zjištěno, že chemickou a fysikální modifikací filmů lze výrazně měnit jejich rozpustnost ve vodě. Výsledky zkoušek rozpustnosti filmů mohou posloužit při praktickém využití škrobo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky k výrobě biodegradabilních obalových materiálů (filmy, fólie, mikrokapsule) v potravinářství, ve farmacii, v kosmetice či v zemědělství. | cs |
dc.description.abstract | The objective of the work was to prepare biodegradable and edible films based on amaranth flour starch-protein hydrolysate and evaluate the effect of chemical and physical modifications on solubility properties of films. Films were prepared by casting a 14 % (w/w) water solution of hydrolysate containing 20 % (per hydrolysate dry matter) glycerol and 0, 1 or 5 % (per hydrolysate dry matter) additions of dialdehyde starch. After thermal exposure of films at 65 or 95 oC (for 6 or 48 hours) film solubility tests were performed in water at 6 or 37 oC. It was found that chemical modification (added dialdehyde starch) and physical modification (thermal exposure) of films allows to markedly altering their water solubility. Results of water solubility tests can serve to practically utilising starch-protein hydrolysate of amaranth flour for producing biodegradable packaging materials (foils, coatings) to be employed in the food industry, cosmetics or agriculture. | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1001156 | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28110/10:63509396 | |
utb.identifier.obdid | 43864279 | |
utb.identifier.scopus | 2-s2.0-77956159366 | |
utb.identifier.wok | 000274581700049 | |
utb.source | j-riv | |
utb.contributor.internalauthor | Mokrejš, Pavel | |
utb.contributor.internalauthor | Hrnčiřík, Josef | |
utb.contributor.internalauthor | Janáčová, Dagmar | |
utb.contributor.internalauthor | Vašek, Vladimír | |
utb.contributor.internalauthor | Čermák, Roman |