Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Isolation of amaranth proteins by liquefaction with enzymes | en |
dc.contributor.author | Mokrejš, Pavel | |
dc.contributor.author | Janáčová, Dagmar | |
dc.contributor.author | Kolomazník, Karel | |
dc.contributor.author | Vašek, Vladimír | |
dc.contributor.author | Svoboda (FT), Petr | |
dc.relation.ispartof | Oriental Journal of Chemistry | |
dc.identifier.issn | 0970-020X Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR | |
dc.date.issued | 2010 | |
utb.relation.volume | 26 | |
utb.relation.issue | 3 | |
dc.citation.spage | 781 | |
dc.citation.epage | 788 | |
dc.type | article | |
dc.language.iso | en | |
dc.publisher | Oriental Scientific Publishing Company | en |
dc.subject | amaranth | cs |
dc.subject | bílkovina | cs |
dc.subject | bílkovinný hydrolysát | cs |
dc.subject | isolace | cs |
dc.subject | enzym | cs |
dc.subject | amaranth | en |
dc.subject | protein | en |
dc.subject | protein hydrolysate | en |
dc.subject | isolation | en |
dc.subject | enzyme | en |
dc.description.abstract | Předložená práce se zabývá možnostmi isolace amarantové bílkoviny. Byl zvolen biochemický postup spočívající v použití enzymů působících specificky na rozklad bílkovin. Za tímto účelem bylo vybráno 5 komerčně dostupných proteinás. Experimenty byly provedeny dvouúrovňovými faktorovými pokusy a sledoval se vliv doby enzymové hydrolysy (1 a 5 hodin) a teploty (30 a 50 oC) na účinnost hydrolýsy bílkovin. Amarantová mouka se smíchala s vodou v poměru 1:20, byl proveden záhřev rychlostí 2 oC.min-1 na stanovenou teplotu a přidalo se 0,1 % enzymu (na hmotnost mouky). Odstředěním se získal bílkovinný hydrolysát a tuhý, o polysacharidy obohacený, podíl. Výsledky jsou vyjádřeny v % přeměny bílkovin. Nejvyšší účinnost při ztekucování bílkovin prokázal enzym Alcalase, po 5 h hydrolýsy při 50 °C bylo ztekuceno 37 % bílkovin. Síla vazby proteinu na polysacharidový základ je dosti vysoká. Zjištěné hodnoty adsorpčního koeficientu dokazují značnou sílu vazby proteinu na polysacharidový zbytek. Hydrolysát amarantové bílkoviny může být využit při výrobě potravinových doplňků a nedegradovaný amarantový škrob v potravinářských i nepotravinářských aplikacích. | cs |
dc.description.abstract | The presented work deals with possibilities in isolating amaranth protein. A biochemical procedure was chosen, consisting in employing enzymes acting specifically on protein degradation. Experiments were executed through two-level factor tests, and the influences under study were those of enzymatic hydrolysis duration (1 and 5 h) and temperature (30 and 50 oC) on efficiency of protein hydrolysis. Amaranth flour was mixed with water in ratio 1:20, heating to desire temperature proceeded at a rate of 2 oC.min-1, and 0.1 % enzyme (per mass of flour) was added. Centrifugation yielded a protein hydrolysate and a solid, polysaccharide-enriched fraction. | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1001158 | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28110/10:63509398!RIV11-MSM-28110___ | |
utb.identifier.obdid | 43864281 | |
utb.identifier.scopus | 2-s2.0-78149445257 | |
utb.source | j-riv | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.rights.access | openAccess | |
utb.contributor.internalauthor | Mokrejš, Pavel | |
utb.contributor.internalauthor | Janáčová, Dagmar | |
utb.contributor.internalauthor | Kolomazník, Karel | |
utb.contributor.internalauthor | Vašek, Vladimír | |
utb.contributor.internalauthor | Svoboda (FT), Petr |