Publikace UTB
Repozitář publikační činnosti UTB

The effect of preparation temperature on the mechanical and antibacterial properties of poly(vinyl alcohol)/silver nitrate films

Repozitář DSpace/Manakin

Zobrazit minimální záznam


dc.title The effect of preparation temperature on the mechanical and antibacterial properties of poly(vinyl alcohol)/silver nitrate films en
dc.contributor.author Sedlařík, Vladimír
dc.contributor.author Galya, Tsermaa
dc.contributor.author Sedlaříková, Jana
dc.contributor.author Valášek, Pavel
dc.contributor.author Sáha, Petr
dc.relation.ispartof Polymer Degradation and Stability
dc.identifier.issn 0141-3910 Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR
dc.date.issued 2010-03
utb.relation.volume 95
utb.relation.issue 3
dc.citation.spage 399
dc.citation.epage 404
dc.event.title 5th International Conference on Polymer Modification, Degradation and Stabilisation
dc.event.location Liège
utb.event.state-en Belgium
utb.event.state-cs Belgie
dc.event.sdate 2008-09
dc.type article
dc.type conferenceObject
dc.language.iso en
dc.publisher Elsevier en
dc.identifier.doi 10.1016/j.polymdegradstab.2009.11.017
dc.relation.uri https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014139100900367X
dc.subject polyvinylalkohol cs
dc.subject dusišnan stříbrný cs
dc.subject mechanické vlastnosti cs
dc.subject antibakteriální vlastnosti cs
dc.subject teplotní faktor cs
dc.subject rozpustnost cs
dc.subject poly(vinyl alcohol) en
dc.subject silver nitrate en
dc.subject mechanical properties en
dc.subject antibacterial properties en
dc.subject temperature effect en
dc.subject solubility en
dc.description.abstract Je zde poptávka po vývoji antibakterálních materiálů což je logickým důsledkem vývoje nových materiálů, optimizace technologí zpracovatelství a funkčnosti daného materiálu. Tato práce se zabývá výzkumem vlivu teploty přípravy polyvinylalkoholových filmů modiikovných dusičnanem stříbrným (0, 1, 3, 5, 7 a 9 hm. %). Mechanické vlastnosti jednotlivých filmů připravených při (25, 35, 50, 60, 75 °C). byly charakterizovánýpomocí testování mech. vlastností v tahu. Antimikrobiální vlastnosti byly testovány pomocí zkoušek na agarových miskách a zřeďovacá metodou proti Gram pozitibní Stap. aur) i Gram pozitivním kmenů, (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Klebsiella pneumoniae). Výsledky ukazují podstatný vliv teploty přípravy filmů vlastnosti materiálů.. cs
dc.description.abstract There has been a growing interest in developing antibacterial polymeric materials The logical consequence following development of a new material is optimisation of its processing conditions and investigation of the Influence Of processing parameters oil functionality of a given material The present work deals with investigation of the effect of preparation temperature oil the mechanical and antibacterial properties of polymer films based oil poly(vinyl alcohol) (PVA) and silver nitrate (0. 1, 3, 5, 7. 9 wt% silver content) The mechanical properties of the films prepared at various temperatures (25, 35. 50. 60, 75 degrees C) were characterized by using stress-strain analysis Antibacterial properties were determined by using an again diffusion test and a dilution and spread plate technique against both Gram positive (Staphylococcus aureus) and Grain negative (Escherichia coh. Pseudomonas aeruginosa and Klebsiella pneumomae). The results show significant effect of the elevated temperature on the samples properties (C) 2009 Elsevier Ltd All rights reserved en
utb.faculty Faculty of Technology
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/1001736
utb.identifier.rivid RIV/70883521:28110/10:63509402!RIV11-MPO-28110___
utb.identifier.obdid 43864286
utb.identifier.scopus 2-s2.0-75849140573
utb.identifier.wok 000275618500022
utb.identifier.coden PDSTD
utb.source d-wok
dc.date.accessioned 2011-08-09T07:33:42Z
dc.date.available 2011-08-09T07:33:42Z
utb.contributor.internalauthor Sedlařík, Vladimír
utb.contributor.internalauthor Galya, Tsermaa
utb.contributor.internalauthor Sedlaříková, Jana
utb.contributor.internalauthor Valášek, Pavel
utb.contributor.internalauthor Sáha, Petr
utb.fulltext.affiliation Vladimir Sedlarik a,b,*, Tsermaa Galya a , Jana Sedlarikova b, Pavel Valasek c, Petr Saha a a Polymer Centre, Faculty of Technology, Tomas Bata University in Zlin, Namesti T.G. Masaryka 275, 76272 Zlin, Czech Republic b Innovation Centre, University Institute, Tomas Bata University in Zlin, Nad Ovcirnou 3685, 76001 Zlin, Czech Republic c Department of Food Biochemistry and Analysis, Faculty of Technology, Tomas Bata University in Zlin, Namesti T.G. Masaryka 275, 76272 Zlin, Czech Republic
utb.fulltext.dates Available online 20 November 2009
utb.fulltext.sponsorship The authors are grateful to the Ministry of Education, Youth and Sports of the Czech Republic (Grant No. MSM7088352101, MEB090803) and Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic(Grant No. 2A-1TP1/126) for providing the financial supportcovering the research work
utb.fulltext.projects MSM 7088352101
utb.fulltext.projects MEB090803
utb.fulltext.projects 2A-1TP1/126
utb.fulltext.faculty Faculty of Technology
utb.fulltext.ou Polymer Centre
Find Full text

Soubory tohoto záznamu

Zobrazit minimální záznam