Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Způsob deproteinizace odpadních tuků a olejů | cs |
dc.title | Deproteinization method of waste fats and oils | en |
dc.contributor.author | Kolomazník, Karel | |
dc.contributor.author | Pecha, Jiří | |
dc.contributor.author | Vašek, Vladimír | |
dc.contributor.author | Friebrová, Veronika | |
dc.contributor.author | Podzimek, Petr | |
dc.type | patent | |
dc.language.iso | cs | |
dc.relation.uri | https://isdv.upv.cz/webapp/resdb.print_detail.det?pspis=PT/2011-422 | |
dc.description.abstract | Způsob deproteinizace odpadních tuků a olejů, zejména pak z odpadu kožedělného, masného a potravinářského průmyslu a především pro výrobu biostimulátorů a biopaliv, spočívá v odstranění bílkovinného tuhého podílu a volných mastných kyselin. Příslušná odpadní surovina se podrobí alkalické hydrolýze působením organické báze nebo směsi organických bází, přičemž jako produkty této alkalické hydrolýzy vzniknou vzájemně oddělené frakce tekutého bílkovinného hydrolyzátu a rafinovaného tuku nebo oleje, který je zbaven jak bílkovinné složky, tak i volných mastných kyselin. Jako organická báze nebo směsi organických bází se použije s výhodou alespoň jeden amin vybraný ze skupiny zahrnující izopropylamin, diizopropylamin, butylamin, cyklohexylamin a tetrametyl-amoniumhydroxid. Alkalická hydrolýza se provede s výhodou v přítomnosti proteolytického enzymu, který proces hydrolýzy urychluje. | cs |
dc.description.abstract | The invented deproteinization method of waste fats and oils, particularly from waste of leather, meat, and food processing industries and particularly for manufacture of biostimulators and biofuels is characterized by removal of proteinaceous solid fraction and free fatty acids. The corresponding waste starting material is then subjected to alkaline hydrolysis by the action of an organic base or a mixture of organic bases, whereby the products of said alkaline hydrolysis are mutually separated fractions of a liquid proteinaceous hydrolyzate and refined fat or oil, which is devoid of both proteinaceous component and free fatty acids. Preferably, at least one amine being selected from the group consisting of isopropylamine, diisopropylamine, butylamine, cyclohexylamine and tetramethyl-ammonium hydroxide is used as the organic base or a mixture of organic bases. The alkaline hydrolysis is preferably carried out in the presence of a proteolytic enzyme, which accelerates the hydrolysis process. | en |
utb.faculty | Faculty of Applied Informatics | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1005436 | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28140/12:43868059!RIV13-MSM-28140___ | |
utb.identifier.obdid | 43868150 | |
utb.source | p-upv | |
dc.date.accessioned | 2015-10-02T13:58:29Z | |
dc.date.available | 2015-10-02T13:58:29Z | |
utb.identifier.upv1 | 2011-422 | |
utb.identifier.upv2 | 303310 | |
utb.identifier.mpt | C 11 B 3/06, C 11 B 13/00 | |
utb.date.registered | 2011-05-13 | |
utb.date.granted | 2012-06-13 | |
utb.patent.type | B6 | |
utb.patent.state | Valid document | |
utb.contributor.internalauthor | Kolomazník, Karel | |
utb.contributor.internalauthor | Pecha, Jiří | |
utb.contributor.internalauthor | Vašek, Vladimír | |
utb.contributor.internalauthor | Friebrová, Veronika | |
utb.date.patent-published | 2012-07-25 | |
utb.date.registration-published | 2012-11-21 |