Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
Název: | Modifikace enzymové hydrolýsy proteinových odpadů s cílem optimalizace filtračního procesu | ||||||||||
Autor: | Mokrejš, Pavel; Janáčová, Dagmar; Mládek, Milan; Kolomazník, Karel; Langmaier, Ferdinand | ||||||||||
Typ dokumentu: | Recenzovaný odborný článek (Czech) | ||||||||||
Zdrojový dok.: | Chemické listy. 2006, vol. 100, issue 8, p. 714-714 | ||||||||||
ISSN: | 0009-2770 (Sherpa/RoMEO, JCR) | ||||||||||
Journal Impact
This chart shows the development of journal-level impact metrics in time
|
|||||||||||
Abstrakt: | Dvoustupňový proces alkalické hydrolýzy chromočiněného odpadu je v 1. stupni charakterizován alkalickým narušením zesíťované proteinické matrice, která je následně rozložena v 2. stupni za použití enzymu. V 1. stupni dojde k získání želatinové frakce a zbylého filtračního koláče. Ve 2. stupni je filtrační koláč zpracován enzymem a získá se proteinu prostý koláč a nízkomolekulární peptidová směs. Filtrační proces a jeho časová náročnost je jedním z hlavních ukazatelů posuzovaných při zavádění technologického procesu do praxe. Doba filtrace je ovlivněna průběhem technologického procesu enzymové hydrolýzy. Vyšší přídavky alkalického činidla a vyšší přídavky enzymu zkracují filtrační časy. Filtrace byla rovněž urychlena tím, že heterogenní směs byla filtrována za zvýšené teploty (60 oC). Kromě toho jsme zavedli 3. stupeň zpracování proteinického odpadu, v němž po úpravě pH došlo k výraznému zkrácení filtračních časů. | ||||||||||
Zobrazit celý záznam |