Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Modifikace enzymové hydrolýsy proteinových odpadů s cílem optimalizace filtračního procesu | cs |
dc.title | Modification of enzyme hydrolysis of leather shavings aiming to optimize filtration time | en |
dc.contributor.author | Mokrejš, Pavel | |
dc.contributor.author | Janáčová, Dagmar | |
dc.contributor.author | Mládek, Milan | |
dc.contributor.author | Kolomazník, Karel | |
dc.contributor.author | Langmaier, Ferdinand | |
dc.relation.ispartof | Chemické listy | |
dc.identifier.issn | 0009-2770 Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR | |
dc.date.issued | 2006 | |
utb.relation.volume | 100 | |
utb.relation.issue | 8 | |
dc.citation.spage | 714 | |
dc.citation.epage | 714 | |
dc.type | article | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Česká společnost chemická (ČSCH) | cs |
dc.subject | filtrace | cs |
dc.subject | rychlost | cs |
dc.subject | hydrolýsa | cs |
dc.subject | chromitý koláč | cs |
dc.subject | hydrolysát | cs |
dc.subject | separace | cs |
dc.subject | Filtration | en |
dc.subject | rate | en |
dc.subject | hydrolysis | en |
dc.subject | chrome sludge | en |
dc.subject | hydrolysate | en |
dc.subject | separation | en |
dc.description.abstract | Dvoustupňový proces alkalické hydrolýzy chromočiněného odpadu je v 1. stupni charakterizován alkalickým narušením zesíťované proteinické matrice, která je následně rozložena v 2. stupni za použití enzymu. V 1. stupni dojde k získání želatinové frakce a zbylého filtračního koláče. Ve 2. stupni je filtrační koláč zpracován enzymem a získá se proteinu prostý koláč a nízkomolekulární peptidová směs. Filtrační proces a jeho časová náročnost je jedním z hlavních ukazatelů posuzovaných při zavádění technologického procesu do praxe. Doba filtrace je ovlivněna průběhem technologického procesu enzymové hydrolýzy. Vyšší přídavky alkalického činidla a vyšší přídavky enzymu zkracují filtrační časy. Filtrace byla rovněž urychlena tím, že heterogenní směs byla filtrována za zvýšené teploty (60 oC). Kromě toho jsme zavedli 3. stupeň zpracování proteinického odpadu, v němž po úpravě pH došlo k výraznému zkrácení filtračních časů. | cs |
dc.description.abstract | Two-stage hydrolysis of shavings in the first step disrupts the cross-linked protein matrices, which is, subsequently, in the second step, enzymatically hydrolysed. Filtration process and its time-severity are one of the main parameters taking into account in industry-scale treatment. Filtration time is effected the way how the enzyme process runs. The higher additions of alkali and the higher addition of enzyme, the shorter filtration time is. Filtration can be shortened by filtering at higher temperature (60 oC). By adjusting the pH of the reaction mixture the filtration time drops very rapidly. | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1000574 | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28110/06:63504603 | |
utb.identifier.obdid | 14553830 | |
utb.source | j-riv | |
utb.contributor.internalauthor | Mokrejš, Pavel | |
utb.contributor.internalauthor | Janáčová, Dagmar | |
utb.contributor.internalauthor | Mládek, Milan | |
utb.contributor.internalauthor | Kolomazník, Karel | |
utb.contributor.internalauthor | Langmaier, Ferdinand |