Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
Název: | Biodegradace polyvinylalkoholu za přítomnosti pyrrolochinolinchinonu a specifických substrátů |
Autor: | Julinová, Markéta; Růžička, Jan; Hoffmann, Jaromír |
Typ dokumentu: | Recenzovaný odborný článek (Czech) |
Zdrojový dok.: | Plasty a kaučuk. 2006, vol. 43, issue 5-6, p. 9-13 |
ISSN: | 0322-7340 (Sherpa/RoMEO, JCR) |
Abstrakt: | Práce popisuje mikrobiální rozklad polyvinylalkoholu (PVA) za přítomnosti přírodního škrobu, bílkovinného hydrolyzátu Hykol E, glycerolu, sekundárních alkoholů a také pyrrolochinolinchinonu (PQQ). Přídavek samotného PQQ nevedl ke zkrácení lagové fáze při rozkladu PVA. Při přídavku směsi sekundárních alkoholů k PVA došlo ke snížení stupně jeho mikrobiální rozložitelnosti. Samotná přísada glycerolu nebo Hykolu E neměla výrazný pozitivní efekt na rozklad PVA, při současném dávkování těchto komponent však došlo ke zkrácení lagové fáze rozkladu PVA a zvýšení limitní hodnoty BSKPVA. Škrob měl překvapivě negativní efekt na rozklad PVA. S adaptovanou mikrobiální suspensí bylo pozorováno, že za přítomnosti samotného 2,4-pentadiolu nebo Hykolu E docházelo k výraznému zpomalení biologického rozkladu PVA, za současné přítomnosti těchto látek byla však při jejich určitém poměru zaznamenána dvojnásobná rychlost degradace PVA |
Zobrazit celý záznam |