Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Biodegradace polyvinylalkoholu za přítomnosti pyrrolochinolinchinonu a specifických substrátů | cs |
dc.title | Biodegradation of polyvinyl alcohol in presence of pyrroloquinoline quinone and specific substrates | en |
dc.contributor.author | Julinová, Markéta | |
dc.contributor.author | Růžička, Jan | |
dc.contributor.author | Hoffmann, Jaromír | |
dc.relation.ispartof | Plasty a kaučuk | |
dc.identifier.issn | 0322-7340 Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR | |
dc.date.issued | 2006 | |
utb.relation.volume | 43 | |
utb.relation.issue | 5-6 | |
dc.citation.spage | 9 | |
dc.citation.epage | 13 | |
dc.type | article | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB), Fakulta technologická | cs |
dc.subject | biodegradace | cs |
dc.subject | polyvinilalkohol | cs |
dc.subject | pyrrolochinolinchinon | cs |
dc.subject | aktivovaný kal | cs |
dc.subject | vodné aerobní prostředí Biodegradace | cs |
dc.subject | polyvinilalkohol | cs |
dc.subject | pyrrolochinolinchinon | cs |
dc.subject | aktivovaný kal | cs |
dc.subject | vodné aerobní prostředí | cs |
dc.subject | Biodegradation | en |
dc.subject | poly(vinyl alcohol) | en |
dc.subject | pyrroloquinoline quinone | en |
dc.subject | active sludge | en |
dc.subject | aqua aerobic conditions | en |
dc.description.abstract | Práce popisuje mikrobiální rozklad polyvinylalkoholu (PVA) za přítomnosti přírodního škrobu, bílkovinného hydrolyzátu Hykol E, glycerolu, sekundárních alkoholů a také pyrrolochinolinchinonu (PQQ). Přídavek samotného PQQ nevedl ke zkrácení lagové fáze při rozkladu PVA. Při přídavku směsi sekundárních alkoholů k PVA došlo ke snížení stupně jeho mikrobiální rozložitelnosti. Samotná přísada glycerolu nebo Hykolu E neměla výrazný pozitivní efekt na rozklad PVA, při současném dávkování těchto komponent však došlo ke zkrácení lagové fáze rozkladu PVA a zvýšení limitní hodnoty BSKPVA. Škrob měl překvapivě negativní efekt na rozklad PVA. S adaptovanou mikrobiální suspensí bylo pozorováno, že za přítomnosti samotného 2,4-pentadiolu nebo Hykolu E docházelo k výraznému zpomalení biologického rozkladu PVA, za současné přítomnosti těchto látek byla však při jejich určitém poměru zaznamenána dvojnásobná rychlost degradace PVA | cs |
dc.description.abstract | The work describes microbial degradation of polyvinyl alcohol (PVA) in the presence of natural starch, protein hydrolysate Hykol E, glycerol, secondary alcohols and pyrroloquinoline quinone (PQQ). It was a found that addition of PQQ alone did not lead to a shortened lag phase in PVA degradation. When a mixture of secondary alcohols was added to PVA, degree of its microbial degradability decreased. Sole addition of glycerol or Hykol E displayed no marked positive effect on degradation of the PVA but when these components were added together, in PVA degradation a lag phase appeared and an increased limit level of BODPVA. The starch had a surprisingly negative effect on PVA degradation. With adapted microbial suspension it was further found that if 2,4-pentanediol or Hykol E were present alone, biodegradation of PVA exhibited marked slowdown, if these substances were present together in a certain ratio, an almost twofold degradation rate of PVA was recorded. | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1000646 | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28110/06:63504689 | |
utb.identifier.obdid | 14555096 | |
utb.source | j-riv | |
utb.contributor.internalauthor | Julinová, Markéta | |
utb.contributor.internalauthor | Růžička, Jan | |
utb.contributor.internalauthor | Hoffmann, Jaromír |