Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
Název: | Výživová hodnota sterilovaných hotových pokrmů |
Autor: | Kadidlová, Helena; Buňka, František; Hrabě, Jan |
Typ dokumentu: | Recenzovaný odborný článek (Czech) |
Zdrojový dok.: | Výživa a potraviny. 2009, vol. 64, issue 3, p. 71-74 |
ISSN: | 1211-846X (Sherpa/RoMEO, JCR) |
Abstrakt: | Sterilované hotové pokrmy jsou v České republice zatím využívány pro účely zabezpečení výživy pouze příslušníků Armády ČR a IZS. Další možností by mohlo být také zajištění výživy civilního obyvatelstva v krizových situacích. Cílem práce bylo tedy stanovit nutriční hodnotu vybraných sterilovaných hotových pokrmů na základě jejich surovinového složení a pomocí indexu esenciálních aminokyselin. Jednalo se o pokrmy Vepřové maso s mrkví a bramborem, Vepřový guláš s těstovinami a Pikantní rizoto. Bylo zjištěno, že Vepřový guláš s těstovinami poskytuje 2097 kJ/ 300 g, Pikantní rizoto 2073 kJ/300 g a Vepřové maso s mrkví a bramborem jen 1474 kJ/300 g. Nejvyšší nutriční hodnotu podle EAAI má Vepřový guláš s těstovinami (81,13), následuje Pikantní rizoto (74,28) a Vepřové maso s mrkví a bramborem (73,50). |
Zobrazit celý záznam |