Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Výživová hodnota sterilovaných hotových pokrmů | cs |
dc.title | Nutritive value of ready to eat entrées | en |
dc.contributor.author | Kadidlová, Helena | |
dc.contributor.author | Buňka, František | |
dc.contributor.author | Hrabě, Jan | |
dc.relation.ispartof | Výživa a potraviny | |
dc.identifier.issn | 1211-846X Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR | |
dc.date.issued | 2009 | |
utb.relation.volume | 64 | |
utb.relation.issue | 3 | |
dc.citation.spage | 71 | |
dc.citation.epage | 74 | |
dc.type | article | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Výživaservis s.r.o. | cs |
dc.subject | sterilované hotové pokrmy | cs |
dc.subject | výživová hodnota | cs |
dc.subject | aminokyseliny | cs |
dc.subject | ready to eat entrée | en |
dc.subject | nutritive value | en |
dc.subject | amino acid | en |
dc.description.abstract | Sterilované hotové pokrmy jsou v České republice zatím využívány pro účely zabezpečení výživy pouze příslušníků Armády ČR a IZS. Další možností by mohlo být také zajištění výživy civilního obyvatelstva v krizových situacích. Cílem práce bylo tedy stanovit nutriční hodnotu vybraných sterilovaných hotových pokrmů na základě jejich surovinového složení a pomocí indexu esenciálních aminokyselin. Jednalo se o pokrmy Vepřové maso s mrkví a bramborem, Vepřový guláš s těstovinami a Pikantní rizoto. Bylo zjištěno, že Vepřový guláš s těstovinami poskytuje 2097 kJ/ 300 g, Pikantní rizoto 2073 kJ/300 g a Vepřové maso s mrkví a bramborem jen 1474 kJ/300 g. Nejvyšší nutriční hodnotu podle EAAI má Vepřový guláš s těstovinami (81,13), následuje Pikantní rizoto (74,28) a Vepřové maso s mrkví a bramborem (73,50). | cs |
dc.description.abstract | Ready to eat entrées are used only by Czech Army and Integrated rescue system to provide nutrition requires for their members. These meals can be used also for nutrition of civilian in crisis. The aim of the study was to determine the nutrition value of chosen ready to eat entrées by means of the index of essential amino-acids. It was found out that Pork goulash with pasta provides 2097 kJ/ 300 g, Spicy risotto 2073 kJ/300 g and Pork meat with carrot and potatoes 1474 kJ/300 g. The highest value of EAAI had Pork goulash with pasta (81,13), Spicy risotto (74,28) and Pork meat with carrot and potatoes (73,50). | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1000987 | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28110/09:63508066!RIV10-MSM-28110___ | |
utb.identifier.obdid | 43859762 | |
utb.source | j-riv | |
utb.contributor.internalauthor | Kadidlová, Helena | |
utb.contributor.internalauthor | Buňka, František | |
utb.contributor.internalauthor | Hrabě, Jan |