Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
Název: | Využití kyseliny mléčné ze syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvorbu biodegradovatelných plastů |
Autor: | Drbohlav, Jan; Šalaková, Alexandra; Sedlařík, Vladimír; Nehyba, Antonín; Cicvárek, Jiří |
Typ dokumentu: | Recenzovaný odborný článek (Czech) |
Zdrojový dok.: | Mlékařské listy - Zpravodaj. 2009, issue 115, p. 13-18 |
ISSN: | 1212-950X (Sherpa/RoMEO, JCR) |
Abstrakt: | Při výrobě sýrů a tvarohů vzniká odpadní produkt syrovátka. Syrovátka je významná surovina obsahující celou řadu nutričních látek, které lze dále smysluplně využít. Jednou z možností využití je fermentace sladké syrovátky kmeny bakterií mléčného kvašení a vzniklou kyselinu mléčnou dále využít pro tvorbu gelů a fólií polymerací na polylaktát. V naší práci jsme se zaměřili na vytypování nejvhodnějších kmenů ze sbírky mlékařských mikroorganismů pro fermentaci sladké syrovátky s požadavkem na vyprodukování co nejvyššího množství kyseliny mléčné. A současně jsme provedli porovnání fermentací s mléčným substrátem. Byly zjištěny rozdíly mezi fermentacemi v různých substrátech a v rychlosti a hloubce prokysávání médií. Z širokého souboru kmenů byl vybrán kmen Lactobacillus helveticus CCDM 108 s nejvyšší produkcí kyseliny mléčné. Dobrou schopnost prokysávat sladkou syrovátku prokázaly i kmeny CCDM 92, 98, 121, 122, 447. |
Zobrazit celý záznam |