Publikace UTB
Repozitář publikační činnosti UTB

Využití kyseliny mléčné ze syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvorbu biodegradovatelných plastů

Repozitář DSpace/Manakin

Zobrazit minimální záznam


dc.title Využití kyseliny mléčné ze syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvorbu biodegradovatelných plastů cs
dc.title Utilization of lactic acid bacteria from whey for preparing of polylactide and production of biodegradable plastics en
dc.contributor.author Drbohlav, Jan
dc.contributor.author Šalaková, Alexandra
dc.contributor.author Sedlařík, Vladimír
dc.contributor.author Nehyba, Antonín
dc.contributor.author Cicvárek, Jiří
dc.relation.ispartof Mlékařské listy - Zpravodaj
dc.identifier.issn 1212-950X Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR
dc.date.issued 2009
utb.relation.issue 115
dc.citation.spage 13
dc.citation.epage 18
dc.type article
dc.language.iso cs
dc.publisher Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. cs
dc.subject kyslina mléčná cs
dc.subject syrovátka cs
dc.subject polylaktát cs
dc.subject lactic acid en
dc.subject whey en
dc.subject polylactide en
dc.description.abstract Při výrobě sýrů a tvarohů vzniká odpadní produkt syrovátka. Syrovátka je významná surovina obsahující celou řadu nutričních látek, které lze dále smysluplně využít. Jednou z možností využití je fermentace sladké syrovátky kmeny bakterií mléčného kvašení a vzniklou kyselinu mléčnou dále využít pro tvorbu gelů a fólií polymerací na polylaktát. V naší práci jsme se zaměřili na vytypování nejvhodnějších kmenů ze sbírky mlékařských mikroorganismů pro fermentaci sladké syrovátky s požadavkem na vyprodukování co nejvyššího množství kyseliny mléčné. A současně jsme provedli porovnání fermentací s mléčným substrátem. Byly zjištěny rozdíly mezi fermentacemi v různých substrátech a v rychlosti a hloubce prokysávání médií. Z širokého souboru kmenů byl vybrán kmen Lactobacillus helveticus CCDM 108 s nejvyšší produkcí kyseliny mléčné. Dobrou schopnost prokysávat sladkou syrovátku prokázaly i kmeny CCDM 92, 98, 121, 122, 447. cs
dc.description.abstract Whey as waste products occurs by cheese and quark production. The whey is a significant raw material containing a range of nitritional matters, which is possible industrial utilize. The fermentattion of sweet way by the strains of lactic acid bacteria is one of these possibilities. Obtained lactic acid can be polymerize on polylactide and used further for gel and folia production. In our work we aim at selection of the most suitable strains from Collection of dairy microorganisms for sweet way fermentation with order the highest quantity of produced lactic acid. At the sam etime we meda comparison with milk substrate. The strain Lactobacillus helveticus CCDM 108 with the highest lactic acid production was chosen from wide group of strains. Also the other strains Lbc. helveticus CCDM 92, 98, 121, 122, 447 have shown the good ability for lactic acid fermentation. en
utb.faculty Faculty of Technology
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/1000998
utb.identifier.rivid RIV/70883521:28110/09:63508103
utb.identifier.obdid 43860760
utb.source j-riv
utb.contributor.internalauthor Sedlařík, Vladimír
Find Full text

Soubory tohoto záznamu

Zobrazit minimální záznam