Publikace UTB
Repozitář publikační činnosti UTB

Tyramine production of technological important strains of Lactobacillus, Lactococcus and Streptococcus

Repozitář DSpace/Manakin

Zobrazit minimální záznam


dc.title Tyramine production of technological important strains of Lactobacillus, Lactococcus and Streptococcus en
dc.contributor.author Buňková, Leona
dc.contributor.author Buňka, František
dc.contributor.author Hlobilová, Michaela
dc.contributor.author Vaňátková, Zuzana
dc.contributor.author Nováková, Dana
dc.contributor.author Dráb, Vladimír
dc.relation.ispartof European Food Research and Technology
dc.identifier.issn 1438-2377 Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR
dc.date.issued 2009
utb.relation.volume 229
utb.relation.issue 3
dc.citation.spage 533
dc.citation.epage 538
dc.type article
dc.language.iso en
dc.publisher Springer en
dc.identifier.doi 10.1007/s00217-009-1075-3
dc.relation.uri http://www.springerlink.com/content/l34051843l018360/
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject dekarboxylační média cs
dc.subject iontově-výměnná chromatografie cs
dc.subject bakterie mléčného kvašení cs
dc.subject PCR cs
dc.subject Biogenic amines en
dc.subject Decarboxylation broth en
dc.subject Ion-exchange chromatography en
dc.subject Lactic acid bacteria en
dc.subject PCR en
dc.description.abstract Cílem této studie byla detekce biogenních aminů u vybraných technologicky využívaných bakterií mléčného kvašení. Pro zjišťování pprodukce biogenních aminů byly použity tři metody (iontově-výměnná chromatografie, polymerázová řetězová reakce a kultivační metoda s pH indikátorem). Jako nejméně vhodná metoda pro detekci biogenních aminů byla vyhodnocena kultivace v dekarboxylačním médiu s pH indikátorem, a to z důvodu zvýšeného počtu falešně pozitivních výsledků. Pro detekci bakterií s dekarboxylázovou aktivitou lze tedy doporučit PCR nebo chromatografické metody (např. iontově-výměnnou chromatografii) nebo kombinaci obou metod. cs
dc.description.abstract The aim of this paper was to study the biogenic amines (histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, agmatine, spermine and spermidine) production of selected technological important lactic acid bacteria (strains of the genera Lactococcus, Lactobacillus and Streptococcus). Three methods (ion-exchange chromatography, PCR and cultivation method with pH indicator) were used. Within the 39 strains of lactic acid bacteria tested, the production of tyramine (formed by tyrosine decarboxylase) was detected in 8 strains (3 strains of Lactococcus lactis subsp. lactis, 3 strains of Lactococcus lactis subsp. cremoris, 1 strain of Streptococcus thermophilus and 1 strain of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus). The other tested biogenic amines were not detected. Cultivation in decarboxylation broth seems to be the least accurate method for the detection of biogenic amines due to enhanced risk of false-positive reactions. Therefore, in order to detect bacteria producing biogenic amines, the combination of PCR and chromatographic methods (e.g. ion-exchange chromatography) can be recommended. en
utb.faculty Faculty of Technology
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/1000999
utb.identifier.rivid RIV/70883521:28110/09:63508105!RIV10-MSM-28110___
utb.identifier.obdid 43860819
utb.identifier.scopus 2-s2.0-67650812278
utb.identifier.wok 000267242000020
utb.source j-riv
utb.contributor.internalauthor Buňková, Leona
utb.contributor.internalauthor Buňka, František
utb.contributor.internalauthor Hlobilová, Michaela
utb.contributor.internalauthor Vaňátková, Zuzana
Find Full text

Soubory tohoto záznamu

Zobrazit minimální záznam