Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
Název: | Mikrobiologická nezávadnost sýrů zrajících pod mrazem |
Autor: | Doležalová, Magda; Stratilová Jermářová, Marcela; Holko, Ivan |
Typ dokumentu: | Recenzovaný odborný článek (Czech) |
Zdrojový dok.: | Mlékařské listy - Zpravodaj. 2013, vol. 24, issue 136, p. 1-4 |
ISSN: | 1212-950X (Sherpa/RoMEO, JCR) |
Abstrakt: | Celková spotřeba sýrů v České republice neustále roste. Z celkového množství 13,2 kg sýrů/obyvatele/rok připadlo v roce 2010 na měkké přírodní sýry 2,7 kg/obyvatele/rok. Do této skupiny lze také zařadit sýry s měkkou sýřeninou zrající pod mazem. Mikroflóra těchto sýrů může zahrnovat technologicky nežádoucí a patogenní mikroorganizmy (např. Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli), které ohrožují zdraví konzumenta. V této práci byla sledována mikrobiologická nezávadnost některých sýrů zrajících pod mazem dostupných na trhu v ČR. Bylo zjištěno, že všechny sledované vzorky vyhovují Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ve znění pozdějších předpisů, nebyla prokázána přítomnost ani Listeria monocytogenes ani koagulázapozitivních stafylokoků. U nevhodně skladovaných vzorků byly překročeny limity pro koliformní bakterie, čímž byl prokázán negativní vliv porušení chladícího řetězce na kvalitu sýrů. |
Zobrazit celý záznam |