Contact Us | Language: čeština English
Title: | Způsob výroby vína se zachovanou přírodní antioxidační kapacitou a nízkým obsahem SO2 |
Author: | Fic, Vlastimil; Fic, Michal; Kubáň, Vlastimil |
Document type: | Patent (Czech) |
Type: | |
IPC: | |
MPT: | C 12 G 1/04, C 12 G 1/00 |
UPV1: | 2013-128 |
UPV2: | 304727 |
State: | Valid document |
PDF: | |
Abstract: | Způsob výroby vína se zachovanou přírodní antioxidační kapacitou a s nízkým obsahem SO2 spočívá v tom, že u vstupní suroviny se provede stanovení obsahu biologicky aktivních látek (BAL) a ekvivalentní určení přírodní antioxidační kapacity (PAK), vstupní surovina se podrobí jednotlivým technologickým etapám procesu zpracování, během něhož se ve všech předem stanovených kritických bodech těchto technologických etap provede zjištění změny obsahu BAL-PAK, takto zjištěný pokles obsahu BAL (PAK) se nahradí ekvivalentní dávkou SO2 jako látky se syntetickou antioxidační kapacitou (SAK) v přebytku až do 40 mg/l u bílého vína nebo 30 mg/l u červeného vína (20% z normativu SO2 pro tato vína bez zvýšeného obsahu cukru). Celková antioxidační kapacita na výstupu z technologického procesu výroby vína je tvořena až z 35 % přírodní antioxidační kapacitou a zbytek je tvořen SAK – podílem SO2. Kritické body přitom představuje a) ukončení lisování hroznů za získání hroznové šťávy, b) ukončení kvašení moštu před separací kvasnic a bentonitových kalů, c) vyzrávání 3 až 4 týdny po separaci kvasnic a bentonitových kalů, d) ukončení technologického procesu výroby vína před plněním do lahví nebo před zpracováním na další produkty na bázi vína, e) příprava k dodatečné manipulaci, jako je přečerpávání, filtrace, transport. |
Full text: | https://isdv.upv.cz/webapp/resdb.print_detail.det?pspis=PT/2013-128 |
Show full item record |