Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Vliv skladování sadbových brambor na rychlost počátečného růstu natě | cs |
dc.title | Influence of storage conditions of seed potatoes on the speed of initial growth of haulms | en |
dc.contributor.author | Šottníková, Viera | |
dc.contributor.author | Hřivna, Luděk | |
dc.contributor.author | Kučerová, Jindřiška | |
dc.contributor.author | Burešová, Iva | |
dc.relation.ispartof | Seed and Seedlings XII | |
dc.identifier.isbn | 978-80-213-2544-9 | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.citation.spage | 145 | |
dc.citation.epage | 148 | |
dc.event.title | 12th Scientific and Technical Seminar on Seed and Seedings | |
dc.event.location | Prague | |
utb.event.state-en | Czech Republic | |
utb.event.state-cs | Česká republika | |
dc.event.sdate | 2015-02-05 | |
dc.event.edate | 2015-02-05 | |
dc.type | conferenceObject | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Česká zemědělská univerzita v Praze | |
dc.subject | sadbové brambory | cs |
dc.subject | redukující cukry | cs |
dc.subject | rychlost počátečního růstu natě | cs |
dc.subject | seed potato | en |
dc.subject | reducing sugars | en |
dc.subject | initial growth rate of haulms | en |
dc.description.abstract | Byl sledován vliv skladování sadbových brambor při dvou teplotách skladování 5-7 °C a 2-4 °C. Byl stanoven vliv obsahu redukujících cukrů a škrobu u sadbových brambor na rychlost počátečního růstu natě a vliv na senzorickou kvalitu po uvaření. K nejnižšímu poklesu obsahu škrobu za období 2011 a 2012 došlo u odrůdy Ditta při skladování při teplotě 5-7 °C. K nejvyššímu nárůstu obsahu cukru u odrůdy Redstar při uskladnění v podmínkých 2-4 °C. Odrůda Redstar měla i nejrychlejší reakci na rychlost počátečního růstu natě při nižší kladovací teplotě, což je v přímé korelaci s množstvím stanovených redukujících cukrů. | cs |
dc.description.abstract | The influence of two storage temperatures 5 - 7 degrees C and 2 - 4 degrees C was monitored on seed potatoes with different cooking type. The effect of reducing sugars and starch in seed potatoes on the initial growth rate of haulms and effect on the sensory quality after cooking were determined. There was the lowest decrease in starch content for the period 2011 and 2012 in case of the variety Ditta stored at 5 - 7 degrees C. The highest increase of reducing sugar content had variety Redstar stored at 2-4 degrees C. The same variant of Redstar had the fastest response speed initial growth haulms at lower storage temperature, which is directly correlated with the amount of reducing sugars provided. | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1005760 | |
utb.identifier.obdid | 43873666 | |
utb.identifier.wok | 000357378800024 | |
utb.source | d-wok | |
dc.date.accessioned | 2015-12-14T17:36:44Z | |
dc.date.available | 2015-12-14T17:36:44Z | |
utb.contributor.internalauthor | Burešová, Iva |