Contact Us | Language: čeština English
Title: | Ryby ako významná súčasť zdravej výživy |
Author: | Balla, Štefan; Szekeres, Ladislav; Juríková, Tünde; Mlček, Jiří |
Document type: | Book chapter (Slovak) |
ISBN: | 978-80-558-0629-7 |
Abstract: | Svalovina kaprů obsahovala v průměru 79,40 resp. 78,27 g vody na 100 g. Tato vysoká hladina vody je typická i pro jiné druhy mořských a sladkovodních ryb. Podle našich analýz svalovina kapra obsahuje v průměru 1,24 resp. 2,26 g celkového tuku na 100 g masa. Významné rozdíly mezi rybami jsou v obsahu mastných kyselin, kapr není z tohoto pohledu významný druh. Svalovina kaprů má průměrný obsah cholesterolu: 84,36 mg, resp. 104,77 mg na 100 g masa. Průměrný celkový obsah bílkovin je možné charakterizovat jako nízký: 17,76 g resp. 18,26 g na 100 g, ale naopak vyšší ve srovnání s jinými druhy. Nízký obsah bílkovin se odráží také v nízkém obsahu aminokyselin. Svalovina kaprů má proteinově vysokou biologickou hodnotou s výskytem veškerých podstatných aminokyselin v optimálním poměru. Výsledky experimentu ukázaly, že limitující aminokyseliny byly zastoupeny cysteinem (v průměru 0865 g, resp. 0857 g na 100 g sušiny). Obsah minerálních látek ve svalovině kapra je vyšší než ve svalovině dalších savců či ptáků. Vysoký obsah minerálních látek byl podobný ve veškeré konzumované svalovině. Nejvyšší úrovně dosáhl draslík, následuje fosfor, sodík, vápník, hořčík a železo. Zkreslování stanoveného obsahu minerálních látek mohlo být způsobeno přítomností malých kostí ve svalovině. Tyto kosti jsou využívány při zpracování ryb. Ryby tedy představují významný zdroj minerálních látek. Energetická hodnota svaloviny kapra je dána celkovým obsahem tuků a bílkovin. V našem experimentu energetická hodnota svaloviny kapra byla nízká (344 - 391 kJ / 100 g). |
Show full item record |
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |