Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Význam a hodnota jedlých květů ve výživě člověka | cs |
dc.title | The importance and value of edible flowers in human nutrition | en |
dc.contributor.author | Mlček, Jiří | |
dc.relation.ispartof | Nové smery vo výžive a v životnom štýle l'udí | |
dc.identifier.isbn | 978-80-558-0629-7 | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.citation.spage | 201 | |
dc.citation.epage | 226 | |
dc.event.location | Nitra | |
utb.event.state-en | Slovakia | |
utb.event.state-cs | Slovensko | |
dc.type | bookPart | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre | |
dc.subject | phenolics compounds | en |
dc.subject | antioxidants | en |
dc.subject | edible flowers | en |
dc.subject | nutrition | en |
dc.description.abstract | V globálním měřítku lidé stále více zaměřují pozornost na atraktivní a chutné pokrmy. Jak kvalita potravin, tak estetické aspekty přispívají ke vzniku konzumovaných pokrmů. Atraktivita a přitažlivost jednotlivých jídel by mohla být posílena těmito jedlými květy . Rovněž jsou důležité nové informace týkající se složení nutričních hodnot jedlých květů a představují dostatečný důvod pro jejich konzumaci. Cílem této studie je přispět k popularizaci vybraných jedlých květů okrasných rostlin týkajících se celkem 15 druhů. Květy byly použity k určení jejich antioxidační kapacity kolísající v rozsahu od 4,11 do 7,94 g ekvivalentu kyseliny askorbové (AAE) / kg čerstvé hmotnosti. Korelační koeficienty mezi antioxidační kapacitou a obsahem celkových polyfenolů a flavonoidů byly r2 = 0,9705 a r2 = 0,7861, resp. Kromě toho, výsledky byly doplněny novými údaji o minerálním složení jedlých květů (většina z nich není dostupná v literatuře). Nejvyšší hladiny minerálních látek byly pozorovány u květů druhu Chrysanthemum, Dianthus, Viola nebo Hemerocalis. Nevíce zastoupeným prvkem byl draslík, jehož obsah byl v rozmezí od 1842,61 do 3964,84 mg / kg čerstvé hmoty. | cs |
dc.description.abstract | On a global scale, people are more demanding attractive and tasty food. Both the quality of foodstuffs and aesthetic aspects contribute to appearance of consumed meals. The attraction and appeal of individual dishes could be enhanced by edible flowers. New information concerning composition and nutritional value of edible flowers is also important and represents a sufficient reason for their consumption. The aim of this study is to contribute to the popularization of some selected edible flowers of ornamental plants involving altogether 15 species. The flowers were used to determine their antioxidant capacity fluctuating between 4,11 and 7,94 g of ascorbic acid equivalents (AAE) / kg of fresh mass (FM). Correlation coefficients existing between antioxidant capacity and the contents of total phenolics and flavonoids were r2 = 0,9612 and r2 = 0,7715, respectively. Moreover, the results were supplemented with new data about the mineral composition of edible flowers (mostly, they are not in the available literature). The highest levels of mineral elements were observed in the flowers of species Chrysanthemum, Dianthus, Viola or Hemerocalis. The most abundant element was potassium, the content of which ranged from 1842,61 to 3964,84 mg/kg of FM. | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1005871 | |
utb.identifier.rivid | RIV/70883521:28110/14:43871727!RIV15-MSM-28110___ | |
utb.identifier.obdid | 43871946 | |
utb.source | c-riv | |
dc.date.accessioned | 2016-04-28T10:37:15Z | |
dc.date.available | 2016-04-28T10:37:15Z | |
dc.description.sponsorship | V | |
dc.format.extent | 442 | |
utb.identifier.nkp | 6607091 | |
utb.contributor.internalauthor | Mlček, Jiří | |
riv.obor | GM |
Soubory | Velikost | Formát | Zobrazit |
---|---|---|---|
K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory. |