Contact Us | Language: čeština English
Title: | Význam a hodnota jedlých květů ve výživě člověka |
Author: | Mlček, Jiří |
Document type: | Book chapter (Czech) |
ISBN: | 978-80-558-0629-7 |
Abstract: | V globálním měřítku lidé stále více zaměřují pozornost na atraktivní a chutné pokrmy. Jak kvalita potravin, tak estetické aspekty přispívají ke vzniku konzumovaných pokrmů. Atraktivita a přitažlivost jednotlivých jídel by mohla být posílena těmito jedlými květy . Rovněž jsou důležité nové informace týkající se složení nutričních hodnot jedlých květů a představují dostatečný důvod pro jejich konzumaci. Cílem této studie je přispět k popularizaci vybraných jedlých květů okrasných rostlin týkajících se celkem 15 druhů. Květy byly použity k určení jejich antioxidační kapacity kolísající v rozsahu od 4,11 do 7,94 g ekvivalentu kyseliny askorbové (AAE) / kg čerstvé hmotnosti. Korelační koeficienty mezi antioxidační kapacitou a obsahem celkových polyfenolů a flavonoidů byly r2 = 0,9705 a r2 = 0,7861, resp. Kromě toho, výsledky byly doplněny novými údaji o minerálním složení jedlých květů (většina z nich není dostupná v literatuře). Nejvyšší hladiny minerálních látek byly pozorovány u květů druhu Chrysanthemum, Dianthus, Viola nebo Hemerocalis. Nevíce zastoupeným prvkem byl draslík, jehož obsah byl v rozmezí od 1842,61 do 3964,84 mg / kg čerstvé hmoty. |
Show full item record |
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |