Kontaktujte nás | Jazyk: čeština English
dc.title | Blízká infračervená spektroskopie jako pomocník při kontrole kvality potravin | cs |
dc.title | Near Infrared Spectroscopy as an Aid in the Food Quality Control | en |
dc.contributor.author | Dvořák, Lukáš | |
dc.contributor.author | Šustová, Květoslava | |
dc.contributor.author | Mlček, Jiří | |
dc.relation.ispartof | Chemicke Listy | |
dc.identifier.issn | 0009-2770 Scopus Sources, Sherpa/RoMEO, JCR | |
dc.date.issued | 2016 | |
utb.relation.volume | 110 | |
utb.relation.issue | 12 | |
dc.citation.spage | 868 | |
dc.citation.epage | 873 | |
dc.type | article | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Česká společnost chemická (ČSCH) | |
dc.relation.uri | http://www.chemicke-listy.cz/common/article-vol_110-issue_12-page_868.html | |
dc.subject | jakost | cs |
dc.subject | instrumentální analýza | cs |
dc.subject | spektrum | cs |
dc.subject | technika | cs |
dc.subject | quality | en |
dc.subject | instrumental analysis | en |
dc.subject | spectrum | en |
dc.subject | technique | en |
dc.description.abstract | Tento dokument shrnuje použití FT-NIR spektroskopii s cílem posoudit celou škálu potravin. Zabývá se použití této techniky pro vyhodnocení základního chemického složení potravin, stejně jako menší složky v nich obsažené. Posouzení mikrobiálních procesů jsou také diskutovány detekcí falšování potravin a možnosti FT-NIR spektroskopie pro senzorické hodnocení potravin. | cs |
dc.description.abstract | This paper summarizes the application of FT-NIR spectroscopy to assess the whole range of food. It deals with the use of this technique for an evaluation of the basic chemical composition of food, as well as minor components found therein. An assessment of microbial processes, a detection of food adulteration and possibilities of FT-NIR spectroscopy for sensory evaluation of food are also discussed. © 2016, Czech Society of Chemical Engineering. All rights reserved. | en |
utb.faculty | Faculty of Technology | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/1006933 | |
utb.identifier.obdid | 43875857 | |
utb.identifier.scopus | 2-s2.0-85007228628 | |
utb.identifier.wok | 000390899900005 | |
utb.identifier.coden | CHLSA | |
utb.source | j-scopus | |
dc.date.accessioned | 2017-06-27T08:13:17Z | |
dc.date.available | 2017-06-27T08:13:17Z | |
dc.description.sponsorship | KUS QJ1230044, NAZV, Národní Agentura pro Zemědělsk Vzkum | |
utb.contributor.internalauthor | Mlček, Jiří | |
utb.fulltext.affiliation | LUKÁŠ DVOŘÁK a , KVĚTOSLAVA ŠUSTOVÁ a a JIŘÍ MLČEK b a Ústav technologie potravin, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, b Ústav analýzy a chemie potravin, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Náměstí T. G. Masaryka 5555, 760 01 Zlín xdvora57@seznam.cz | |
utb.fulltext.dates | Došlo 2.11.15, přepracováno 27.6.16, přijato 1.8.16. | |
utb.fulltext.sponsorship | Tato práce byla spolufinancována ze zdrojů projektu NAZV KUS QJ1230044. |